NEGA ROŽ – NASVET VEDNO PRIDE PRAV.

– Za nasvet nas lahko vedno pokličete, nam pišete ali pa se oglasite osebno. –

Kako skrbeti za rezano cvetje?

Najpomembnejše je, da je vaza ali posoda v katero boste dali rože, popolnoma čista. Stebla rož poševno prirežemo za kak centimeter, da odstranimo zasušeno steblo. Rože, sploh vrtnice in uvele cvetlice, vedno damo v toplo vodo, saj se bodo tako rože hitreje napile vode in si povrnile svež izgled. Tak postopek- čiščenje vaze, prirezovanje in menjavanje vode ponavljamo vsak drugi dan. Če so cvetovi zelo uveli, rože zavijemo v vlažen časopisni papir, jih prirežemo za kar nekaj centimetrov in položimo v zelo toplo vodo. Če imamo v prostoru zelo topel zrak, je pametno, da jih za čas okrevanja postavimo v hladnejši prostor.

Ljudje počnejo še eno veliko napako: preveč vode v vazi. Cvetje z mehkejšimi stebli polagamo v manj vode in jo sproti dodajamo, saj mehka stebla v preveliki količini vode začno hitreje gniti in roži tako skrajšamo življenjsko dobo.

nega rož

Ali moram kaktus tudi redno zalivati?

Seveda. V precej manjši količini in zelo pozorno, saj zemlja nikakor ne sme biti premočena. V kolikor imate v prostoru bolj suh zrak, bo potrebno kaktuse večkrat zaliti. Nikar torej ne pozabite zalivati svojih kaktusov.

lončnice

Ali moram lončnico takoj, ko jo prinesem domov, presaditi?

Ne. Za lončnico je sprememba okolja zelo stresna, zato ne potrebuje dodatnega stresa, ki ga doživi pri presajanju. Popolnoma dovolj bo, da jo zalijete v kolikor je zemlja suha in jo postavite na mesto, ki je primerno zanjo (svetloba, temperatura …). Tudi gnojila še ne potrebuje. Kar potrpežljivo, tudi če bo odvrgla kak list ali cvet. Veliko lončnic ne mara selitve, a s časoma, ob primerni negi, se doma veliko bolj razbohotijo, saj imajo precej boljše pogoje kot v cvetličarnah.

rezano cvetje

Kako naj se znebim prahu na listih?

Ni hitrega načina. Z vlažno krpo občasno obrišemo liste. Lahko kupimo namenske spreje za brisanje listov ali pa v vodi zmešamo malo mleka, namočimo krpo in prebrišemo liste. Če je naši lončnici všeč tuširanje, pa ji občasno privoščimo tudi to. Brisanje prahu iz listov in nega rož so pomembni za zdravje rastline.

aranžma

Zakaj moji božični zvezdi odpadajo listi?

Mraz in prepih. Božična zvezda v naravi uspeva v toplih krajih. Izjemno pomembno je, da jo v cvetličarni dobro zavijemo in da jo vi čim hitreje dostavite v topel prostor. Skrbite, da bo zemlja vedno vlažna in da okoli nje ni prepiha. Tako vas bo lahko razveseljevala še v pomladnih dneh.